Dzisiaj jest: 19 Wrzesień 2021. Imieniny obchodzą: Konstancja, January.

Reklama

Zapraszamy na facebooka

Ważne informacje


Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115
14-08-2015
W Polsce i w krajach zachodnich rak piersi u kobiet jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Wczesne wykrycie...
14-08-2015
W Polsce i w krajach zachodnich rak piersi u kobiet jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Wczesne wykrycie...
14-08-2015
    Szpiczak, znany także pod nazwą szpiczak mnogi, jest rozsianym nowotworem powstałym z komórek...

Reklama

Aktualności:

Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych?

Czytanie etykiet na artykułach spożywczych staje się coraz bardziej popularne wśród naszego społeczeństwa. Spowodowane jest to rosnącą świadomością konsumentów na temat jakości spożywanej żywności i prawidłowych nawyków żywieniowych. To na podstawie informacji zawartej na etykiecie możemy wybrać produkt, który polepszy nasze zdrowie i samopoczucie. Gdy sięgniemy do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia człowieka dowiemy się m.in. że etykieta powinna zawierać nazwę produktu, dane producenta, listę składników, masę produktu wyrażoną w netto, datę minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia, występowanie dozwolonych substancji dodatkowych, lub innych dodatków, sposób użycia, nazwę kraju pochodzenia i warunki przechowywania.

 

Na etykiecie należy także zwrócić uwagę na wartość energetyczną produktu, zawartość tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów w tym cukrów prostych, białka i soli, które są podawane w 100 g produktu. Obok podanych wartości znajdziemy także oznaczenie RWS (Referencyjne Wartości Spożycia) dawniej określane jako GDA. Pojęcie te określa ilość składników odżywczych, które powinny byś spożyte przez większość osób w ciągu całego dnia. Ze względu na to że ludzie różnią się wzrostem, wagą lub aktywnością fizyczną RWS ukazuje orientacyjnie udział składników odżywczych przypadających na porcję danego artykułu spożywczego. RWS wyrażony w procentach umożliwia konsumentowi zdobyć informacje co dokładnie spożywa. Stanowi on wytyczne, ile w przybliżeniu w ciągu doby powinniśmy przyjąć energii, tłuszczów, cukrów i soli, w ramach prawidłowo zbilansowanej diety.

 

Obok tych podstawowych informacji o produkcie znajdziemy także dodatkowe oznakowania żywności, występujące m.in. w przemyśle mleczarskim, takie jak: produkt ekologiczny, bezlaktozowy, świeży lub wolne od GMO. Szczególnie to ostatnie oznakowanie budzi duże zainteresowanie społeczeństwa, a zwłaszcza kwestia tego, czy produkt był wytworzony bez udziału organizmów genetycznie zmodyfikowanych, ponieważ jest to zagadnienie budzące duże wątpliwości w zakresie wpływu na zdrowie człowieka. W dalszym ciągu mamy więcej domysłów niż zweryfikowanych badań dotyczących oddziaływania GMO na człowieka w obszarze występowania chorób w tym również nowotworowych. Jednak jak mówi polskie porzekadło „przezorny zawsze ubezpieczony" dlatego warto dokonywać świadomego wyboru produktów spożywczych. Z pomocą niewątpliwie przychodzą nam producenci żywności, którzy monitorują potrzeby konsumentów i zamieszczają dobrowolnie informacje, iż produkt jest wolny od GMO. Przykładem jest przemysł mleczarski a konkretnie system certyfikacji stworzony przez Polską Izbę Mleka, który pozwala stwierdzić na podstawie audytu, czy dana firma wdrożyła i stosuje zasady określone w poszczególnych katalogach wymagań, w wyniku czego jej produkcja może być oceniona jako ,,Wolna od GMO".

 

Więcej informacji o systemie dostępnych jest na stronie: www.nongmo.izbamleka.pl

Kampania „Wolne od GMO" sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2012 BadajPiersi.pl

Tworzenie stron www megaweb.pl