Dzisiaj jest: 18 Listopad 2017. Imieniny obchodzą: Aniela, Klaudyna, Roman.

Reklama

Zapraszamy na facebooka

Ważne informacje


Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115
14-08-2015
W Polsce i w krajach zachodnich rak piersi u kobiet jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Wczesne wykrycie...
14-08-2015
W Polsce i w krajach zachodnich rak piersi u kobiet jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Wczesne wykrycie...
14-08-2015
    Szpiczak, znany także pod nazwą szpiczak mnogi, jest rozsianym nowotworem powstałym z komórek...

Reklama

Prawidłowa dieta - gwarancją szczęścia i zdrowia

Prawidłowe nawyki żywieniowe mają wpływ na nasz wygląd, dobre samopoczucie czy kondycję organizmu. Stosowanie się do zasad zdrowego odżywania jest również elementem profilaktyki wielu chorób, w tym także nowotworowych. foto: shutterstock 59837461


Dieta, która nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych przyczynia się do spadku odporności. Brak naturalnych mechanizmów ochronnych to jeden z czynników mających wpływ na powstawanie zmutowanych komórek, dających początek chorobom nowotworowym. Dlatego tak ważna dla zdrowia jest świadomość tego, co jemy i jak przyrządzamy posiłki.

 

Większość Pań dba o dietę, ale czy prawidłową? Tutaj pojawiają się pierwsze kłopoty. Lubimy dbać o siebie i swoje ciało, o zgrabną sylwetkę, ale często robimy to bez głowy. Chcemy schudnąć szybko i utrzymać sylwetkę za wszelką cenę, nie licząc się z konsekwencjami. A dieta ma wpływ na nasz wygląd i dobre samopoczucie. Jeśli jest nieprawidłowa nie dostarcza organizmowi wszystkich składników odżywczych, przez co spada nasza odporność. To z kolei powoduje, że mechanizmy ochronne działają niewystarczająco lub w ogóle, przez co wpływają na powstawanie komórek nowotworowych. Dieta jest zatem podstawą profilaktyki, dostępną każdemu, dlatego ważne jest co jemy i jak przyrządzamy posiłki.

 

Najważniejsze zasady zdrowych posiłków:

 

Poprzez spożywanie zdrowych posiłków nasz organizm wzmocni się, nabierze odporności, a także, co ważne pozbędzie się szkodliwych substancji, powodujących choroby.

 

Warto:

- unikać produktów wysokoprzetworzonych i smażonych (posiadają szkodliwe tłuszcze nasycone);
- spożywać surowe warzywa i owoce;
- dbać o odpowiednią ilość witamin (nie można przesadzić), minerałów oraz błonnika w diecie.

 

Jeśli myślimy o diecie w kontekście antynowotworowym, to musimy pamiętać o produktach bogatych w polifenole, fitosterole, antyoksydanty, fitoestrogeny, związki inolowe, terpeny i izoflawony.

 

Gdzie ich szukać?

 

- polifenole roślinne: wyróżniamy wśród nich flawonoidy, które posiadają dużą aktywność przeciwutleniającą. Znajdują się w: owocach cytrusowych, takich jak mandarynki, pomarańcze, cytryny;

 

- antycyjany: działają przeciwbakteryjnie i przewwirusowo. Znajdziemy je w: czarnej porzeczce, jeżynach i aronii (o jeżynach czytaj więcej tutaj); 

 

- taniny: stosowane w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zawarte są w żurawinie;

 

- antyoksydanty: niezbędne w walce z nowotworem, znajdziemy je w: imbirze, zielonej herbacie, produktach zawierających selen, np. w czosnku, ryżu brązowym i morskich rybach;

 

- karotenoidy: zawarte w szpinaku, marchwi, brokułach, burakach, pomidorach, które warto spożywać w postaci durowej lub surówek doprawionych ziołami oregano, tymiankiem, bazylią, miętą, bogatych w olejki terpenowe, które nadają wyśmienity smak oraz sprzyjają obumieraniu komórek nowotworowych.

 

Probiotyki i prebiotyki

 

To jelitom zawdzięczamy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ponieważ to one przy prawidłowym funkcjonowaniu eliminują z organizmu niepożądane i toksyczne produkty przemiany materii. W tym celu warto się wspomóc spożywając probiotyki i prebiotyki. Kultury bakterii mlekowych z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium likwidują wytwarzane przez bakterie gnilne toksyny oraz zwiększają wchłanialność magnezu oraz wapnia do organizmu. Znajdziemy je oczywiście w jogurtach, maślankach i kefirach. Probiotyki i prebiotyki są kompatybilne, uzupełniają się i razem hamują wzrost bakterii produkujących związki rakotwórcze.

 

Stosując prawidłową dietę a przy okazji pamiętając o aktywności fizycznej mamy gwarancję doskonałego samopoczucia i ochrony przed chorobami nowotworowymi. Nie od dziś wiadomo, że stan fizyczny naszego organizmu wpływa na nasz stan psychiczny, przy czym nie musi nas nic boleć, żebyśmy czuli się kiepsko, nie mieli chęci do życia i byli pozbawini energii i radości. Wystarczy, żeby brakowało nam jakiegoś pierwiastka albo przeciwnie byli zapełenieni toksynami, aby nasz nastrój się psuł. Prawidłowa dieta i utrzymanie naszego ciała w dobrej kondycji to niekwestionowana recepta na codzienną porcję zadowolenia i radości. 

 

Redakcja BP

 

Copyright © 2012 BadajPiersi.pl

Tworzenie stron www megaweb.pl