Dzisiaj jest: 18 Listopad 2017. Imieniny obchodzą: Aniela, Klaudyna, Roman.

Reklama

Zapraszamy na facebooka

Ważne informacje


Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115
14-08-2015
W Polsce i w krajach zachodnich rak piersi u kobiet jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Wczesne wykrycie...
14-08-2015
W Polsce i w krajach zachodnich rak piersi u kobiet jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Wczesne wykrycie...
14-08-2015
    Szpiczak, znany także pod nazwą szpiczak mnogi, jest rozsianym nowotworem powstałym z komórek...

Reklama

Co jeść, żeby biust to polubił?

Fot. Materiały organizatoraOdpowiednia i zbilansowana dieta jest niezwykle istotna dla ludzkiego organizmu. Od tego co jemy zależy także wygląd i kondycja kobiecego biustu, dlatego ważne jest aby każda z pań wiedziała, jakich składników dostarczać swojemu organizmowi, by cieszyć się pięknymi piersiami jak najdłużej.

 

Witamina A
Dzięki niej oznaki starzenia pojawiają się później niż w przypadkach jej niedoboru. Dzieje się tak dlatego, że retinol (wit. A) dba o właściwe nawilżenie całego ciała. Głównym jego źródłem są zwierzęce wątroby oraz warzywa i owoce, takie jak: melony, pomidory, marchew, szpinak i papryka. Znajdziemy go także w mięsie, jajkach i serze.


Witamina C
Odpowiedzialna jest za ochronę naszej skóry przed wpływem promieniowania ultrafioletowego. Zapobiega również jej wiotczeniu oraz ma właściwości antyrodnikowe. Dostarczymy ją do organizmu jedząc owoce cytrusowe, kalafior, porzeczki, truskawki, kapustę czerwoną oraz brukselkę.


Witamina E
Nazywana bywa witaminą młodości, gdyż przyczynia się do odnowy komórkowej oraz przeciwdziała starzeniu się skóry, gdyż wspomaga produkcję kolagenu. Bogate w witaminę E są oleje, orzechy, migdały, ziarna słonecznika, ryby, kiełki pszenicy oraz pełnoziarniste pieczywo. Cennym jej źródłem będą także szczypior, szpinak, brokuły, morele oraz brzoskwinie.


Przeciwutleniacze
Antyoksydanty hamują aktywność wolnych rodników, które uważa się za przyczynę starzenia się organizmu. Dieta bogata w przeciwutleniacze sprzyja zatem wolniejszemu pojawianiu się oznak starzenia. Naturalnym źródłem antyutleniaczy są owoce (m.in. czarna porzeczka, granat, ananas, truskawka) i warzywa (m.in. natka pietruszki, pomidor, papryka, zielony groszek) a także np. kawa, mleko czy uwielbiana przez prawie wszystkich czekolada.


Nienasycone kwasy tłuszczowe
Podobnie dobroczynne właściwości mają nienasycone kwasy tłuszczowe, gdyż stanowią one doskonałą broń do walki z wolnymi rodnikami. Głównym ich źródłem powinny być takie produkty, jak: mleko, oleje roślinne, owoce morza oraz ryby.


Komponując codzienne posiłki powinno mieć się na uwadze tylko wartościowe produkty, a więc takie, które zawierają m.in. wymienione powyżej składniki odżywcze. Dzięki tak zbilansowanej diecie skóra na długo pozostanie gładka i jędrna, a niechciane zmiany związane z nieubłaganym upływem czasu przyjdą znacznie później.

 

Aldona Parzych

Copyright © 2012 BadajPiersi.pl

Tworzenie stron www megaweb.pl